Vandaag heeft de voorzitter van de Taskforce Overvalcriminaliteit, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, het eindrapport ‘Overvallen in Nederland’ in Den Haag aangeboden aan de minister van Veiligheid en Justitie, de heer Opstelten. Na de overhandiging stonden de minister, de voorzitter van de Taskforce en de voorzitter van de onderzoeksgroep, prof. Fijnaut, de media te woord. Opstelten zei bij deze bijeenkomst dat hij het ophelderingspercentage van overvallen de komende jaren wil verdubbelen naar 40%.

Het onderzoeksrapport, waaraan het BTVO in de persoon van Ben Rovers een belangrijke bijdrage heeft geleverd,maakt onder meer duidelijk dat overvallen in toenemende mate op woningen plaatsvinden en dat hierbij steeds vaker gewonden en doden vallen. De repressieve reactie van politie en justitie schiet tekort. Als verdachten van overvallen voor een rechter komen is de kans groot dat ze worden bestraft met een substantiele onvoorwaardelijke vrijheidsstraf. Echter, het aantal daders van overvallen dat voor een rechter komt is gering. Van elke 100 overvallen worden in slechts 16 gevallen één of meer verdachten aangehouden én bestraft. In 2009 bereikte het aantal overvallen in Nederland een record. In dat jaar werden 3000 overvallen gepleegd.

Klik hier voor het rapport dat tevens is verschenen bij Boom Juridische Uitgevers.

Print Friendly, PDF & Email
2016-06-28T15:12:20+02:00 22-11-2010|Categories: Actualiteiten|Tags: , , , , |