Een veel gehoorde uitspraak: ‘Dat hoeft mijn broertje niet te zien’. Doorgewinterde jonge criminelen weten dat je van clips, video’s en foto’s op sociale media die in hun kringen populair zijn, niet veel beter wordt. Sterker nog: ze kunnen aanzetten tot crimineel gedrag.

Wie is Lange Ritch? En welke invloed hebben hij en andere rappers op jonge plegers van high impact crime? In hun onderzoek naar ‘De Buzz’ raadpleegden Hans Moors, Ben Rovers en Nicole Bouman die criminele jongeren (binnen en buiten de gevangenis) om greep te krijgen op de invloed van media-uitingen op hun delictgedrag. Er is bijna niets bekend over hoe criminelen (sociale) media gebruiken. Wat vinden ze interessant? Waar leren ze van (Opsporing Verzocht is een van de populairste programma’s in de gevangenis)? Met wie delen ze welke content en waarom? 

In deze podcast leggen Hans en Ben uit hoe ze toegang kregen tot de jeugdzorg, instellingen en de jeugdgevangenissen. En hoe het is om onderzoek te doen naar waar jongeren hun criminele inspiratie vandaan halen. Dat is belangrijk om te weten. Want enkel repressie doet weinig zonder aanvullende strategieën, zoals de persoonsgerichte aanpakken en slimme beïnvloeding van (mogelijke) daders via (sociale) media. Niet alleen praten over boeven, of boeven vangen, maar communiceren met boeven – zouden we daar niet eens meer over moeten nadenken?

Geschreven door

Laura Sofie van der Reijden

antropologisch onderzoeker – journalist – extremisme en polarisatie (EMMA)

Print Friendly, PDF & Email
2019-11-07T13:49:07+02:00 7-10-2019|Categories: Actualiteiten|Tags: , , , , , |