We leven in een ‘narcostaat’. Tenminste als we de media mogen geloven die inzage hebben gehad in een rapport dat de Nederlandse politiebond heeft opgesteld. Een kwalificatie die vandaag door alle media wordt overgenomen. De voorzitter van de bond herhaalt de boodschap vanmorgen op de radio.

Stevige kwalificatie. Dat vraagt om een nadere check op de onderliggende onderzoeksgegevens. Helaas. Die zijn nog even niet beschikbaar. Niet op de website van de NPB noch elders. Het weerhoudt de media in de breedte er niet van het bericht ongezien over te nemen. We weten dat er bijna 400 rechercheurs bevraagd zijn en die weten te vertellen dat naar hun inschatting ‘één op de vijf’ dan wel ‘één op de negen’ zaken (…?) blijft liggen. Ik ben geneigd aan te nemen dat de dames en heren van de recherche wel ‘een puntje’ hebben, maar waarom niet gelijk dat ‘rapport’ online gezet? Het doet me denken aan een poos geleden toen de NPB ook een persbericht de wereld in stuurde, toen over corrupte politiemedewerkers. Dit was gebaseerd op een Zwartboek dat ook nergens te vinden was (en is!).

Daarom een oproep aan de NPB: niemand misgunt jullie je persmomentje, maar graag wel op basis van transparante feiten. Volgende keer jullie materiaal gewoon (meteen) online! Zodat mensen met verstand van zaken er ook een blik op kunnen werpen. Anders stoppen met te zeggen dat je je op ‘onderzoek’ baseert.

Ben Rovers, criminoloog/politie-onderzoeker

Print Friendly, PDF & Email
2018-02-20T13:31:44+02:00 20-02-2018|Categories: Opinie|Tags: , , |