Deze ochtend in het nieuws: Vlaamse politici reageren geschrokken op een campagne van de N-VA waarin deze partij rechters wegzet als ‘wereldvreemd’. De politiek, zo is de gedachte, zou zich niet op deze manier over de rechterlijke macht moeten uitlaten. Dit gebeurt op de dag dat in Nederland uitspraak is gedaan in de ‘minder-Marokkanen’-zaak van Wilders. Die reageerde direct na het vonnis en sprak over PVV-hatende rechters.

Ruim een maand geleden plaatste in Engeland de krant Daily Mail foto’s van rechters op de voorpagina die hadden besloten dat het Britse kabinet goedkeuring van het parlement nodig heeft om de Brexit te kunnen uitvoeren. Onder deze foto’s stond in chocoladeletters: Enemies of the people.

Rechters die de vijand van het volk zijn, waar hebben we dat eerder gehoord? Oh ja, bestuurders en politici waren het ook al. De bastions van bestuur en politiek zijn lang geleden al ergens gevallen. Ze bieden nog slechts de treurige aanblik van machteloosheid of schaamteloosheid, niet bepaald de steunpilaren van de rechtsstaat.

Nu is dan de derde poot onder de Trias Politica aan de beurt voor het betere ‘zaagwerk’. De vice-president van de Raad van State, Piet Hein Donner, sprak deze week over een mogelijk einde van de rechtsstaat zoals wij die kennen. Het venijn zit, dunkt me, in het tweede deel van dit citaat; de alternatieven die in beeld komen zijn op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Wat is de volgende stap?

Ook hier begint Canada te lonken, maar er moet iets beters te verzinnen zijn. …Toch?

Print Friendly, PDF & Email
2016-12-12T23:08:10+02:00 9-12-2016|Categories: Opinie|Tags: , |