Advies aan Maastricht: sluit coffeehops (voor buitenlanders) Geplaatst op woensdag 15 juni 2011.

Vandaag presenteerde Ben Rovers in Maastricht het rapport Drugsoverlast in Maastricht en omliggende gemeenten; Een schets van de problemen en het effect van tegenmaatregelen. Dit rapport schreef hij samen met Prof. Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg in opdracht van de gemeente Maastricht. Het rapport verschijnt 4 juli a.s. in boekvorm bij uitgeverij Intersentia.

In dit rapport wordt geschetst hoe Maastricht en ook enkele omliggende gemeenten al vele jaren met uitgebreide drugsoverlast kampen, Het niveau van overlast ligt in Maastricht vijf keer boven het landelijk gemiddelde. Op basis van beschikbaar ondezoek hebben de onderzoekers vastgesteld welke overlasteffecten verwacht mogen worden van verschillende beleidsmaatregelen. Zij concluderen dat de methode die de beste resultaten garandeert erop gericht is coffeeshops ontoegankelijk te maken voor buitenlanders. Dit kan door invoering van de wietpas of door het sluiten van coffeeshops. Deze laatste maatregel heeft zich inmiddels bewezen.

Het ontoegankelijk maken van coffeeshops voor buitenlanders, zo laat het onderzoek zien, heeft verschillende positieve effecten: de buitenlanders verlaten de markt en komen in overgrote meerderheid niet op de lokale illegale markt terecht. Daarnaast neemt ook de overlast door illegale markten af, met name de overlast door drugsrunners.

Klik hier voor het rapport.

Print Friendly, PDF & Email
2017-05-24T11:04:35+02:00 15-06-2011|Categories: Actualiteiten|Tags: , , , |